دهه فجر سال جاری قرار است تست آزمایشی 50 تا60 درصد دستگاه های کارخانه قند قهستان که سرویس و تعمیر شده است با عملیات تصفیه شکر شروع و تپش قلب این کارخانه از سر گرفته شود. 23 دی ماه سال جاری«خراسان جنوبی» مطلبی با عنوان « بهار قند قهستان در راه است» چاپ کرد که در این مطلب فرماندار شهرستان درمیان از فعال شدن صنعت قدیمی این شهرستان در آینده نزدیک خبر داد.
«بشیری زاده» گفت: با سرمایه گذارانی که به تازگی این کارخانه در حال رکود را خریده اند و با برنامه هایی که اعضای هیئت مدیره جدید آن برای این صنعت قدیمی دارند می توان به شکوفایی کارخانه پیر و فرتوت قند قهستان امید داشت.
وی با اشاره به بدهی 14 میلیارد تومانی این کارخانه به بانک ها و تامین اجتماعی افزود: اعضای هیئت مدیره جدید کارخانه با بانک ها و سازمان تامین اجتماعی کشور مکاتباتی داشته و برای پرداخت بدهی های موجود مهلت گرفته اند تا بتوانند بعد از این که کارخانه کمی سرپا شد بدهی های آن را تسویه کنند.
وی با بیان این که مسئولان استانی رده های مختلف هم کمر همت را برای پیگیری مشکلات این کارخانه بسته اند، گفت: حدود 20 نفر از کارگران کارخانه به محل کار خود بازگشته اند و با توجه به همت و تلاشی که سرمایه گذاران کارخانه قند قهستان دارند به زودی شاهد افتتاح مجدد آن خواهیم بود.
به گفته وی، همت سرمایه گذاران تنها به پا گرفتن دوباره خط تولید کارخانه محدود نمی شود بلکه آن ها با به کارگیری 30 نفر از زنان کارگران کارخانه، یک خط تولید مربای زرشک هم راه اندازی کردند و ایجاد خط های تولیدی بیشتری را هم در برنامه دارند.
به علاوه می خواهند یک نیروگاه برق هم در کنار این کارخانه راه اندازی کنند که همه این اقدام ها نشان از این دارد که به زودی شکوفه های جدید از تنه فرسوده کارخانه قند قهستان جوانه می زند.
با گذشت حدود 12 روز از چاپ این مطلب گویا این کارخانه که درحال جان گرفتن دوباره برای شکوفایی اقتصاد منطقه مرزی درمیان است چند گام به شکوفایی نزدیک تر شده و به گفته مدیرعامل کارخانه قند قهستان 21 و 22 بهمن سال جاری قرار است تست آزمایشی حدود 60 درصد دستگاه هایی که سرویس و تعمیر شده اند با عملیات تصفیه شکر شروع و تپش قلب این کارخانه از سر گرفته شود.
«نورالدین عظیمی» در گفت وگو با «خراسان جنوبی» به تعطیلی دو ساله این کارخانه اشاره کرد و گفت: بدهی و خرابی دستگاه ها و تجهیزات سبب شد تا این کارخانه تعطیل شود اما در چند ماه گذشته بسیاری از این دستگاهها بهروز و تعمیر شد.
وی افزود:کارخانه در سه بخش تأمین اجتماعی، بانک کشاورزی و صادرات بدهیهای کلانی داشت که با تعامل خوب با این مجموعه ها و همکاری مسئولان استان این مشکلات در حال برطرف شدن است.
وی میزان بدهی کارخانه قند قهستان به بیمه تأمین اجتماعی را 2 میلیارد و ۵۳۰ میلیون تومان اعلام کرد و ادامه داد: این کارخانه به بانک کشاورزی یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان و به بانک صادرات 6 میلیارد تومان بدهی دارد. به گفته وی، با تعامل انجامشده مقرر شد که بخشی از این بدهیها و بقیه نیز به صورت اقساطی پرداخت شود اما با توجه به این که هنوز آخرین تغییرات شرکت در روزنامههای رسمی ثبتنشده ،این قراردادها امضا نشده است.
بدهی کارگران
علاوه براین در بخش کارگری نیز بعد از ثبت تغییرات شرکت و بازگشایی مجدد سیستم حسابداری کارخانه با تعامل انجامشده با کارگران بدهی آنها پرداخت میشود.
وی با بیان این که ۱۱۰ کارگر دایمی در کارخانه قند قهستان مشغول به کار بودهاند، ادامه داد: این کارگران با تعطیلی کارخانه از بیمه بیکاری استفاده میکنند و با راهاندازی مجدد این افراد دوباره مشغول به کار میشوند.
علاوه بر این در فصل برداشت چغندرقند ۲۳۰ کارگر فصلی در کارخانه بهکارگیری میشدند که دربرنامه داریم با توسعه کارخانه و راهاندازی صنایع تبدیلی از ماشین آلات خودکار کمتر استفادهشده تا از این طریق کارگران بیشتری مشغول به کار شوند.
حذف سوخت مازوت
وی با اشاره به حذف سوخت مازوت در کارخانه قند قهستان افزود: در حال حاضر این کارخانه از سوخت مازوت استفاده می کند. براساس برنامه ریزی های انجام شده قرار است این سوخت حذف شود زیرا با اجرایی شدن این کار علاوه بر آن که نقش مؤثری در کاهش آلودگی زیستمحیطی دارد توجیه اقتصادی کارخانه را هم افزایش می دهد.
وی با اشاره به پایان فصل برداشت چغندرقند گفت: دراین مدت کارخانه تصفیه شکر را پی می گیرد و بعد از تصفیه نیز تلاش میشود که صنایع تبدیلی شکر داخل مجموعه کارخانه راهاندازی تا از ارزشافزوده این محصول استفاده شود.
به گزارش «خراسان جنوبی»، کارخانه پیر و پا به سن گذاشته قند قهستان که سال های سال سهمی در اشتغالزایی و نانآوری برای خانوادههای درمیانی داشت در دهه گذشته دشوارترین و پرتنشترین دوران حیات 53 سالهاش را سپری کرده است به طوری که این کارخانه به دلیل برخی مشکلات از جمله مدیریت، فرسوده بودن تجهیزات و کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش به چغندرکاران، کارگران و بانک ها بدهی داشت و این مشکلات سبب تعطیلی کارخانه شد.
کارخانه قند قهستان در سال 1338 تاسیس شد و سال 1340 بهبهره برداری رسید و 365 سهامدار دارد.